橙新聞

最新文章

【港女講女】千祈唔好幻想拍拖之後就可以改變一個人

最近有個單身朋友識咗個新對象,新對象嘅內外在條件加埋,我朋友有一半滿意一半唔滿意,例如滿意對方對自己嘅好,但又嫌對方性格太悶。滿意對方嘅細心,但又嫌對方嘅孤寒等等。簡單嚟講呢個新對象係五十分嘅雞肋...

2020-05-28 17:48

【港女講女】原諒容易,重新信任才難

講婚姻同背叛嘅韓劇《夫妻的世界》大結局,睇完我有一種好強烈嘅感覺:要原諒一個人唔難,最難係要重新信任番呢個曾經背叛過你嘅人。

2020-05-21 17:19

【港女講女】婚姻不會讓你愛上任何人

最近阿嬌離婚,呢單新聞令我最有感受係賴弘國話阿嬌講過「我以為婚後會慢慢愛上你的」,實在令我驚嘆阿嬌原來依然好傻好天真,竟然會覺得婚姻可以令人日久生情。

2020-05-14 17:44

【港女講女】伴侶手機我勸你不要看

最近周揚青同羅志祥單野令好多人都討論,究竟應唔應該check另一半手機。有人就話「如果身無屎,怕咩人睇?」,另一方面有人就話「如果有足夠信任,點解要check? 」而我由好耐以前已經覺得好奇心殺死貓,另一半手...

2020-05-07 17:10

【港女講女】出軌的人往往都心存僥倖

最近睇緊講背叛嘅《夫妻的世界》,再加上小豬出軌事件,令我同身邊朋友都不停討論出軌嘅睇法。一個男性朋友同我講:男人出軌大多都係抱住僥倖嘅心態,總係覺得自己會係比較聰明同幸運嘅一個。

2020-04-30 12:18

【港女講女】婚姻和拍拖是兩碼子的事

最近我追緊韓劇《夫妻的世界》,講一對夫妻因為男方出軌被發現,兩個人被愛變恨嘅故事。當中有人問女主角點解唔即刻離婚?女主角話因為婚姻唔係拍拖,並唔係咁簡單。的確,睇呢套劇令我更加明白婚姻唔只係愛情,...

2020-04-25 10:41

【港女講女】結婚係兩個人嘅事,憑咩要一方承擔所有?

最近聽到有個親戚遇到一件咁嘅事:親戚月入兩萬左右,每個月都好辛苦工作儲錢,一星期工作七日,為咗要儲錢畀首期個囝買樓結婚⋯而最令人驚訝嘅係,個囝嘅未婚妻講到明「無樓就唔結婚」,於是買樓嘅壓力全都落咗...

2020-04-17 17:20

【港女講女】兩個人嘅問題,最好兩個人解決

我私底下有Follow一個親子KOL,呢位媽媽級KOL除咗分享湊仔逸事,佢都會喺呢個公開嘅account分享自己嘅私事。例如我會知道佢老公出軌、出軌個對象、老公求饒、兩個人離婚⋯⋯佢都會一一忍唔住同網民傾訴。我諗起我...

2020-04-10 12:35

【港女講女】愛情不是禮尚往來

韓劇《梨泰院Class》入面有句對話「愛情不是禮尚往來」,講得非常好。世上有好多嘢都係努力做就有回報,但愛情偏偏同努力無關,即使你幾用心、用力,最後可能都係徒勞無功。

2020-04-03 16:39

【港女講女】我們都在尋找那個願意接納自己的人

終於睇完Netflix真人騷《Love is blind》,我發現節目入面好多參賽者都不約而同講咗一樣野:接納。大家都希望可以搵到一個接納自己嘅人。有趣嘅係大家都用「接納」一詞,而唔係用「愛」一字。

2020-03-27 15:34

已複製連結